<

Безопасна ли е наистина консумацията на Алое Вера?

Ако се интересувате от здравословни билки и растения, няма как да не сте попадали на така наречения гел от Алое Вера. Струва ми се невъзможно предвид стотиците хиляди реклама, които осигуряват компаниите производители за целта. Въпросът обаче е дали и до колко ефективен, че дори полезен е той. Дали няма да се окаже поредният финансов и маркетингов лост обслужващ нечии интереси повече отколкото здравето на хората.

Да видим какво казва науката и какви са фактите на практика.

Ползите за човешкото тяло и организъм растението дължи на богатия си хранителен състав. То е познато на света още от преди 5000 години, като на места е известно и под името „растение на безсмъртието”.  С  право сукулентът бива наричан така, тъй като в себе си съдържа завидно количество витамини, аминокиселини и минерали, важни за здравето.

 

Освен гел от Алое Вера, на пазара се предлага и сок от растението. Разликата между двете е, че гелът е далеч по-богат на мукополизахариди, защитаващи съединителната тъкан от вредители и инфекции.

 

 

Чистият гел в листата на растението Алое, съдържа в себе си:

 • Витамини: A, C, E, B1, B2, B3, B6 и B12;
 • Минерали: калций, натрий, желязо, магнезий, калий, мед и други.
 • 20 аминокиселини;
 • 8 ензима;
 • Полизахариди;
 • Антрахинони;
 • Мастни киселини.

Най-често срещаните приложения на продукта са за:

 • Понижаване нивата на кръвна захар (при хора с диабет тип 2);
 • Естествено слабително;
 • Грижа за кожата и косата;
 • При мускулни и ставни болки;
 • При проблеми с храносмилателната система;
 • За подсилване на имунната система и други.

Производителите на гел от Алое Вера препоръчват ежедневната му употреба при:

 • рани и изгаряния;
 • като противовъзпалително средство на чревната лигавица;
 • при наднормено тегло;
 • при язва;
 • като средство за фотозащита на кожата и други.

Според популярните материали в интернет излиза, че както вътрешното, така и външното приложение на гела от Алое, са еднакво ефективни и без никакви противопоказания.

Дали това е цялата истина и има ли нещо, което не ни казват производителите на Алое Вера гел?

Какво не знаем за гела от Алое?

През 1999 година започва провеждането на редица проучвания за ефекта на Алое Вера при заболяването Лихен Планус (дерматологично автоимунно заболяване на кожата). За известно време растението се обвързва с хроничната болест като неин лек, което е революционно. Но еуфорията не трае дълго, тъй като наред с позитивите, биват открити и някои негативни последици за организма.

“Продължителната консумация на Алое Вера крие рискове за здравето и живота.”

Всъщност поглъщането на растението никак не е препоръчително – сочи  друго изследване [1]. Според него, продължителният вътрешен прием на Алое Вера води до:

 • Остър хепатит [2];
 • Възпаление на черния дроб;
 • Електролитен дисбаланс;
 • Смъртни случаи.

Във връзка с всичко казано дотук, ще ви разкажем накратко историята [3] на 49-годишния мъж, който искал да предпази черния си дроб, приемайки по 150мл. дневно, 99.7% чист разтвор от Алое Вера. На пръв поглед звучи логично, тъй като растението се слави с полезното си действие върху този орган. За съжаление след 10 дни самолечение, мъжът бил приет в болница със сериозни увреждания на дроба. Какво се е объркало?

Оказва се, че продължителната консумация, т.е поглъщането на Алое Вера, отключва токсичен хепатит [4]. Вътрешният прием на растението се свързва също така и с нарушения в работата на щитовидната жлеза.

Това показва проучването „Aloe linked to thyroid dysfunction” [5], където е описан случаят на жена, започнала да пие  растителен разтвор от Алое Вера за Лихен Планус в устната кухина. Тя приемала по 10 мл. дневно, в продължение на 11 месеца, за да облекчи болките. С времето започнала да чувства умора, без явна причина. Направените ѝ изследвания показали, че функцията на щитовидната ѝ жлеза била понижена. Скоро след като спряла да консумира Алое Вера, нормалното функциониране на жлезата се възстановило.

Разбира се, за някои от вас тези случаи могат да звучат като единични, тъй като с ползите от Алое Вера, под формата на гел или сок, постоянно бива спекулирано. Въпреки това, никога не е излишно да бъдете по-запознати, както с предимствата, така и с възможните странични ефекти и противопоказания от приема на Алое:

 • Мощно слабително средство, което може да предизвика диария и гърчове;
 • Не се препоръчва за употреба от бременни;
 • Поглъщането на големи количества Алое Вера може да доведе до електролитни нарушения;
 • Приемът на Алое Вера може да бъде вреден за хора със силни болки в корема, апендицит и др.

 

Наред с негативите следва да отбележим и позитивните страни на външната употреба на Алое Вера гела. Едно от впечатляващите му свойства е свързано с възможността да попива в кожата и да извлича от нея всички токсини и шлаки. Така, използвайки го като мазило, ще можете бързо и лесно да се справите с проблемната кожа, намалявайки нейното разтягане.

Неслучайно гелът от Алое често се среща и като съставна част в много козметични продукти.  Той има хидратиращи, регенериращи и избелващи свойства, което го прави перфектен за употреба във всяка една възраст. Освен разкрасяващите ползи за кожата, бихте могли да се възползвате и от противовъзпалителните и антигъбични  свойства, които притежава. Полагайки от целебния гел върху кожата си при малки порезни рани и риск от белези – ще забележите бързо положителен ефект. Успех бележи и нанасянето му при лечението на пъпки и херпеси. Още се използва и при болки в ставите,  за лечение на кондиломи  и други.

Разказахме ви всичко това, не за да подкопаваме индустрията, а по-скоро да ви покажем, че понякога зад дадени гръмки твърдения за безсмъртие и вечна младост могат да се крият и подводни камъни. Добре да подхождаме умерено към всяка храна или добавка, която не е в нейната натурална форма преди да я напраим част от диетата си.

 

 

Източници:

[1] Goodyear-Smith F. Aloe vera–Aloe vera, Aloe barbadensis, Aloe capensis. J Prim Health Care. 2011 Dec 1;3(4):322. PubMed PMID: 22132388

[2]  Bottenberg MM, Wall GC, Harvey RL, Habib S. Oral aloe vera-induced hepatitis. Ann Pharmacother. 2007 Oct;41(10):1740-3. Epub 2007 Aug 28. PubMed PMID:17726067

[3]  Vázquez-Fernández P, Garayoa-Roca A, Añón-Rodríguez R, Cabezas-Macián M, Serra-Desfilis MÁ, Mora-Miguel F. Aloe vera: Not always so beneficial in patients with chronic liver disease. Rev Esp Enferm Dig. 2013 Aug;105(7):434-5. PubMed PMID: 24206557

[4] Yang HN, Kim DJ, Kim YM, Kim BH, Sohn KM, Choi MJ, Choi YH. Aloe-induced toxic hepatitis. J Korean Med Sci. 2010 Mar;25(3):492-5. doi:10.3346/jkms.2010.25.3.492. Epub 2010 Feb 17. PubMed PMID: 20191055; PubMed Central PMCID: PMC2826749

[5] Pigatto PD, Guzzi G. Aloe linked to thyroid dysfunction. Arch Med Res. 2005 Sep-Oct;36(5):608. PubMed PMID: 16099348