<

Йога и суровоядство – формула за пълноценен живот

Йога и суровоядство – формула за пълноценен живот

Пролетта е на прага и е време за пролетно почистване – както на дома, така и на тялото. А защо не и на живота?

Посветили сме тази статия на една изцяло нова формула за пълноценен живот, която тепърва навлиза у нас. Най-хубавата част е, че годините нямат значение за нейното прилагане. Дори напротив! С напредването на възрастта, ефектът от формулата се засилва. Един от примерите за това е дълголетникът и йога учител Казим Гюрбюс, за когото ви разказахме преди време.

Наред с още вдъхновяващи личности, с които ще ви срещнем в следващите редове, предстои да се спрем и на темите:

 • Какво е Йога?
 • Какво е Суровоядство?
 • Каква е връзката между йога и суровоядство?
 • Личен пример за пълноценен живот.

За да осъзнаем действието на формулата, нека разгледаме поотделно всеки един от компонентите ѝ.

 

Какво е Йога?

В съвремието да практикуваш Йога е модерен начин да разтовариш напрежението в края на работния ден. Наред с популярните уроци по йога, достъпни вече във всеки град, изпълнението на асани (йога пози) скорострелно навлиза и в дома – сакралното пространство на българина. Какво знаем обаче за йогата и за ползите от нея?
За да разберем, ще разгледаме:

 • Откъде произлиза учението Йога?
 • Какви видове йога съществуват?
 • Ползите от йога като мост между тялото и съзнанието.

 

Откъде произлиза учението Йога?

Споменахме, че у нас изпълнението на асани често бива просто един от начините за разтоварване и раздвижване на тялото. Но сложните на пръв поглед пози далеч не са само това.
Ако се върнем 5000 години назад ще видим, че Йога всъщност е учение, което не е било достъпно за обикновените хора. Достъп до него са имали единствено древните индийски мъдреци. Те предавали знанията си на своите ученици чрез словото и така се образувало едно затворено общество, което пазело тайната за по-добър и пълноценен живот.
До широката общественост учението достига благодарение на индийския мъдрец Патанджали, който преди 5000 години побира цялото устно знание за Йога в книгата си „Йоги сутра” – в превод „Знание за йога”.

 

Какви видове йога съществуват?

До нас е достигнала една съвсем мъничка част от учението. Що се отнася до видовете йога, в интернет може да попаднете на резултати, като: Йога против стрес, преди сън, сутрешна йога и т.н. Това обаче не са подразделенията, които по начало притежава учението.
Йога, като наука, имаща за цел да ви отведе към по-бистро съзнание, хармония и овладяване на емоциите и на тялото, се дели на:

 • Карма йога – на действието;
 • Бхакти йога – на безусловната любов;
 • Ганя йога – на знанието;
 • Раджа йога – йога на Царския път.

 

По-интересен обаче е един по-слабо познат у нас вид йога – Крия Йога .

В своя корен думата Крия има смисъл, който ни отвежда и към нейната същност.  „Кри” означава действие, правя, противодействам. Този корен можем да срещнем и в думата „Карма” – правилото за причина и следствие. Следователно се вярва, че този, който практикува Крия Йога, може да се освободи от своята карма.

 

Любопитното при практикуването на точно този вид йога е, че на принципа на психо-физиологичната методика  премахва натрупания въглерод в кръвта и го заменя с кислород. По този начин ние се „съживяваме”, а гръбначно-мозъчната нервна система се възстановява. С няколко думи Крия Йога подпомага забавянето на процеса на стареене на тъканта.

 

Освен физическите ползи, които ни носи, Крия Йога представлява и наука за овладяването на енергията, намираща се в човешкото тяло. Това, което е специфично за конкретния вид йога е, че практиките се предават единствено от учител на ученик. Повече по темата може да научите от материала „Тайните на Крия Йога” .

 

След всичко казано дотук, достигаме до извода, че ние познаваме само едно от разклоненията на древното учение за живота. То обаче се оказва достатъчно да ни отведе към по-пълноценно настояще. Въпросът е как?

 

Ползите от йога като мост между тялото и съзнанието

 

 

В търсенето на отговор на този въпрос, няма как да не споменем и за част от ползите, които практикуването на асани крие. Сред най-разпространените биват следните 10 предимства на йога:

 • Подобряване на гъвкавостта, издръжливостта и стойката;
 • Подобряване цялостното състояние на тялото;
 • Изразходване на калории;
 • Повишаване на енергията;
 • Намаляване на стреса;
 • Улесняване на дишането;
 • Повишаване нивото на серотонин (хормона на щастието);
 • Подобряване на осъзнатостта;
 • Избистряне на мислите;
 • Удължаване на живота.

И всичко това получаваме накуп само при 15 минути на ден практикуване на йога. Звучи невероятно, но е факт!

Както може би забелязвате обаче, една част от тези популярни ползи от учението са свързани с физическото благосъстояние на тялото. Другата половина засягат емоционалния свят на човека. Именно в това се крие и удивителната сила на Йога – да трансформира не само тялото, но и душата.
Преди да ви разкрием малко по-подробно за влиянието на асаните върху психиката и емоциите – нека разгледаме няколко изследвания, доказващи ежедневната нужда от практикуване на йога.

„Йога може да се използва за лечение на остеоартрит, освен обичайните методи за лечение с медикаменти.”

Това показва изследване от 2013 година, в което участие са взели 30 жени с артрит на коленете. Резултатите сочат, че групата, която практикувала йога в продължение на 8 седмици, значително повишила качеството си на живот, облекчавайки симптомите на коварната болест. Повече за заболяването остеоартрит и как може да потиснете симптомите му, освен с йога пози, може да прочетете в статията „Малко известни ползи от природното лекарство куркума”.

„Голям брой проучвания показват, че йога е полезна и за сърдечно-съдовото здраве.”

Това казва Хю Калкинс, директор на Службата за сърдечна аритмия в Джонс Хопкинс. По какъв начин учението улеснява работата на сърцето може да видите и от следния списък.

Но с това ползите от Йога за тялото никак не се изчерпват. Най-общо казано съществуват цели 38 предимства на Йога, в които бихте могли да се убедите и сами още след първия ден практика.

Ще отправим нетърпеливо поглед към една по-непозната у нас тема – учението йога и светът на емоциите.

 

Или как Йога преобразява вътрешния ни свят.

Това е и една от водещите причини редица хора да се насочат към практикуването на асани.
В своята статия „Йога при безпокойство и депресия” Harvard Medical School правят паралел между физическите и психическите процеси в тялото, които възникват вследствие практикуването на йога. Асаните и физическата активност, която идва с тях, помагат на организма да подобри своя отговор при възникването на емоции като стрес, депресия и пр. Това става чрез регулиране на кръвното налягане, нормализиране ритъма на сърцето и улесняване на дишането.

Спираме за секунда, за да поясним какво представлява т.нар. stress response на тялото. Това бива учестеният ритъм на сърцето, капчиците пот по челото, затрудненото дишане, когато попаднете в стресова ситуация. Всичко това e отговор на тялото, който получавате в момент на силно притеснение. Именно с йога променяте тази реакция и я заменяте с нещо далеч по-приятно, като липсата на излишно стресово натоварване, осъзнаване на ситуацията, намирането на по-лесен изход от нея и т.н. Накратко – хроничният стрес в забързаното ежедневие никак не е здравословен, а йога го отстранява и се грижи за здравето ви.

 

Как обаче стоят нещата с депресията?

Статия на Forbes разказва подробно за проблема с хроничната депресия и ефекта от практикуването на йога върху него. За съжаление, напоследък стана ясно, че депресията е болест, която човек не може да контролира. От части това е така, въпреки че с йога намаляването на депресивните усещания бива напълно възможно.
Доказателство за тези думи откриваме в друго изследване, озаглавено „Йога за ветерани с пост-травматичен стрес”. В него са взели участие ветерани от три различни военни мисии, на възраст между 26 и 62 години. След практикуване на йога от участниците, индивидуално или в група, резултатите се изразяват в намаляване на състояния като:

 • Безсъние;
 • Депресия;
 • Безпокойство.

По-важно обаче е да осъзнаем, че йога не е просто средство за разтоварване. Тя се превръща в начин на живот и намирането на хармония между тялото и ума. Споменавайки Йога практиките като начин на живот – съществуват и някои позитивни ефекти, които могат да ви съпътстват. Веднъж ориентирали се към йога учението и неговото практикуване – бъдете готови за големи промени. Най-напред в светоусещането ви, а след това и в навиците.

 

Суровоядството е един от позитивните ефекти, произлизащи от нагласата за по-здравословен начин на живот.

Понякога дори не очаквате да се трансформирате до степен, в която да консумирате само сурови храни. Но е факт и примерите за това не липсват. Преди да ви разкажем за тях по-подробно, ще разгледаме:

 • Какво е суровоядството?
 • Какви са ползите за организма от него?
 • Връзката между Йога и Суровоядство.

 

Какво е Суровоядството?

Суровоядството представлява консумирането на само сурови и не преработени топлинно храни. То води своето начало от 19-ти век, когато Максимилиан Оскар Бирхер-Бенер го използва като лек против жълтеница. Той започва да се храни само с ябълки и не след дълго забелязва ползите от този начин на живот.
Да бъдеш суровоядец означава да спазваш определен режим на хранене.
Да не се консумират:

 • Алкохол;
 • Кофеин;
 • Рафинирана захар;
 • Храни преработени над 50 градуса.

Менюто ви може да съдържа:

 • Бобови култури;
 • Плодове и зеленчуци;
 • Кълнове;
 • Водорасли;
 • Пълнозърнести храни и ядки.

Добавки:

 • Прием на Витамин В12.

Причината за допълнителния прием на витамин В12 е, че той е изключително важен за организма, но се съдържа в усвоима форма само в животинските продукти. Дебатът около необходимостта за приемът му като добавка е огромен и предмет на съвсем отделна статия. Важно е да знаете, че липсата му води до анемия и неврологични увреждания. Съвремието позволява той да бъде приеман редовно и под синтетична форма.

 

Какви са ползите за организма от суровоядството?

Едни от очевидните ползи, които ще забележите след стартиране период на суровоядство биват:

 • Повече енергия;
 • По-чиста кожа;
 • По-добро храносмилане;
 • Отслабване;
 • Намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Наред с тях има и редица други предимства от консумацията на сурови и необработени храни.
Според данните изведени в „Raw versus cooked vegetables and cancer risk”, девет от 11 изследвания доказват, че суровоядството намалява риска от заболяването рак.
Също така плодовете и зеленчуците, които консумирате, се явяват в ролята на мощни антиоксиданти, борещи се с вредните свободни радикали.

Повече за начина, по който животът ви ще се промени с приема на необработени храни, бихте могли да разберете от „Историята на една жена за пътя й към суровоядство и по-добро здраве”.

И все пак – имат ли йога практиките и суровоядството нещо общо, или всичко се свежда до направата на личен избор?

Връзката между Йога и Суровоядство

На пръв поглед между учението Йога и Суровоядството има явна свързаност. И двете са здравословни, а комбинацията от тях би могла да превърне тялото ви в много по-силно и здраво, както физически, така и психически. Също така много от хората, които се занимават с йога, твърдят, че след време сами спират да консумират животински продукти и минават изцяло на сурови храни. Това обаче не е всичко, което може да се каже за обвързаността между двете понятия.

Да започнем от по-далеч. Със сигурност сте чували за Аюрведа. Тук навлизаме в една малко по-различна материя, но всъщност тя има много общо с учението Йога. Накратко, Аюрведа е наука за живота, а Йога е нейното проявление. Повече информация по темата може да откриете от статията „Неразделни сестри: Йога и Аюрведа”.

В така нареченото Аюрведа хранене се споменават Три Гуни . Още можем да ги наречем и три различни модела на хранене:

 • Сатва Гуна;
 • Раджас Гуна;
 • Тамас Гуна.

Снимка: Krishnavedala

Трите Гуни всъщност са един от основните стълбове, крепящи философията на Изтока. Те се зараждат в една от най-древните философски системи на индуизма – Самкхя.
Накратко тази философия разделя света на:

 • Висши сфери – Сатва Гуна;
 • Междинни сфери – Раджас Гуна;
 • Долни сфери – Тамас Гуна.

Съответно, ако искате да се доближите до някоя от сферите, не само трябва да се стремите към присъщите ѝ добродетели, но и да се храните подобаващо, според съответната Гуна.
Например Сатва Гуна отговаря на състояния, като: Добро, Светлина, Чистота, Свежест, Правдивост, Честност, Любов, Състрадателност, Здраве и т.н. Йога също ви помага да достигнете до тези усещания.
А храните, които ще ви доближат до тези качества са:

 • плодове и зеленчуци;
 • сурови ядки;
 • житни, зърнени и бобови култури (варива);
 • семена – с ненарушена цялост;

По начало Йога се обвързва с консумацията на сурови храни и именно това поставя началото на неразривната връзка между учението за живота и суровоядството.
В тази връзка, независимо дали ще изберете да практикувате Йога и Суровоядство заради ваши вярвания  или просто защото искате да се чувствате по-добре, комбинацията между двете наистина представлява формула за по-пълноценен живот.

А ето и някои примери, на хора, които са избрали да живеят по-здравословно.

 

Личен пример за пълноценен живот

Практикуващите йога и суровоядство, в световен мащаб, са редица. Но едно от най-големите вдъхновения да последвате примера им бива знанието, че дори на преклонна възраст ще се чувствате като на 20. Именно затова избрахме да ви запознаем с историите на няколко човека над 50-годишна възраст, които прилагат успешно формулата за пълноценен живот.

Ани Павлова – 70+ г.

 Снимка: zdraveizdrave.org

Може би сте чували за Ани Павлова, която се занимава с Йога вече над 50 години, а самата тя е почти на 80-годишна възраст. Причината да се ориентира към йога учението се крие в нейната младост, когато лекарите ѝ откриват редица заболявания. Опасявайки се, че тя може да е болна от рак – те я отпращат у дома, за да изчака да се проявят симптомите. Тя обаче решава, че трябва да се бори и намира своето спасение в практикуването на Йога. Успява да се излекува и древното индийско учение се превръща в неин начин на живот.
Цитат: „Йога можеш да започнеш по всяко време. Друг е въпросът, че йога се живее, не се практикува.” – Ани Павлова
Днес Ани е една от най-възрастните сертифицирани преподаватели по йога у нас.

Свами Йогананда – 106г.
(14 октомври 1909 г. – 3 ануари 2015 г.)

 Снимка: www.aum.news

Няма вечен живот, но Свами Йогананда, индийски йогин и суровоядец, е доказателство, че човек може да доживее до 100 години и отгоре, без да приема никакви лекарства.
Неговата тайна за по-пълноценен живот е не само йогата, но и правилното хранене. До последно йогинът не е имал нито един развален зъб, никакви проблеми с паметта и осъзнатостта, нито пък със зрението или слуха. Вижте повече подробности за начина му на живот от статията Свами Йогананда. Гледайте и видеото с част от неговите йога упражнения.

Анет Ларкинс – 70+ г.

 Снимка: https://www.facebook.com/AnnetteLarkins/

Анет Ларкинс от Флорида е щастливо омъжена за втори път за близо 20 години по-млад мъж нея. И въпреки, че тя е към средата на 70-те си години изглежда така сякаш тя е по-младата във връзката им. Нейната тайна е в суровоядството. Анет отглежда всичко, което консумира в градината си. Има написани две книги, една от които е посветила на „Пътуване към здравето”. Научете повече за нея от тук.

Сторм Талиферо 69г.

 Снимка: expand-your-consciousness.com

Сторм Талиферо е един от суровоядците, които се придържат към този начин на хранене близо половин век. Освен с начина си на хранене, Талиферо става популярен и със съветите си относно поддържането на тялото във форма, как да се съчетаят суровоядство и тренировки и пр. Той е още автор и илюстратор, но също и готвач, който без съмнение е открил перфектната комбинация за пълноценен живот. Вижте неговата философия за консумацията само на сурови храни в това видео.

Примерите за хора над средната възраст, които изглеждат и се чувстват по-млади, не свършват тук, а постоянно се множат.  Следващият такъв може да си ти!

Успяхме ли да ви накараме да се замислите?

Вече обмисляте ли какви промени да направите?

Видеото „Как да живеем пълноценно и активно поне до 120?”  ще ви бъде много полезно.

И не забравяйте, че най-важно е да водите начин на живот, който ви прави щастливи и ви кара да се чувствате пълноценни. Ако нещо не ви харесва –променете го. Ще се убедите, че формулата за по-пълноценен живот бива само малка част от едно дълго пътуване към себе си, което никога не е късно да започнете.

 

Източници:

[1]  Основните видове йога

[2] „10 awesome health benefits of doing yoga for just 15 minutes a day”

[3] Ghasemi GA, Golkar A, Marandi SM. Effects of Hata Yoga on Knee Osteoarthritis. Int J Prev Med. 2013 Apr;4(Suppl 1):S133-8

[4] „The Yoga-Heart Connection”

[5]  MCCALL Т, M.D. 38 Health Benefits of Yoga. 2007 AUG 29

[6]  Harvard Mental Health Letter:  Yoga for anxiety and depression. 2018 May 9

[7] New Studies Support Yoga’s Potential Role In Treating Depression. 2017 AUG 5

[8] Cushing RE, Braun KL, Alden C-Iayt SW, Katz AR.  Military-Tailored Yoga for Veterans with Post-traumatic Stress Disorder. 2018 May 1;183(5-6):e223-e231. doi: 10.1093/milmed/usx071

[9] Link LB, Potter JD. Raw versus cooked vegetables and cancer risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2004 Sep;13(9):1422-35.