<

Тайните на дълголетието

Тайните на дълголетието

В търсене на отговора за дълголетието, обръщаме поглед към науката и конкретно към едно интересно интервю на д-р Ронда Патрик с американския учен и университетски професор д-р Гордън Литгоу.

Д-р Гордън Литгоу от университета на Бъркли се е заел да изучава процесите на стареене.

За целта, вместо опитни мишлета, той и екипът му взели решение да използват  в експериментите си малки червеи (C. Elegans  – Caenorhabditis).  Докторът обръща внимание, че  гените на червеите се припокриват на 35% с тези на хората и продължителността им на живот нормално е до 14-15 дни. При мишките подобни изследвания биха отнели месеци, защото живеят между 2 и 3 години.

При провеждането на наблюденията си учените се фокусират върху анализа на промените в организма на червеите, в зависимост от които се наблюдава увеличаване или намаляване на продължителността на живота им. [1]

Оказва се, че в основата на вечния живот стои стресът.

Това твърдение противоречи на общото възприятие за стреса.

Но учените имат предвид малко по-различен стрес от този, който ние и вие си представяме. Тук става дума за стрес на физическо ниво.

По време на изследванията се доказва твърдението на учени от 50-те години на миналия век, че животът увеличава своята продължителност след определени контролирани дози стрес за организма (затопляне, смяна на средата и др.). [*]

По-специално внимание екипът от учени обръща на т.нар heat shock protein [2]. При стрес, свързан с промяна в температурата на средата на обитание, нивата на heat shock протеин се увеличават. Екипът наблюдава пряко следствена връзка между тези нива и  увеличаването в продължителността на живота на изследваните червеи [3].

 

Полезни и приятни изводи

В потвърждение на заключението е проведено друго изследване с група хора, посещаващи парна баня. Доказано е, че с 30 минутен престой в парна баня нивата на протеина се увеличават с 50 процента спрямо нивата преди посещението на парната баня.  [4] Особено интересно е, че нивата остават завишени и през следващите 48 часа. Докторът добавя и че колкото по-често вземаме сауна, толкова по-малък е рискът да развием сърдечно-съдови заболявания, деменция или Алцхаймер.[5] [6]

За доказателство ни припомня изследване, което доказва, че при хората, които посещават парна баня повече от 4 пъти седмично, има 66 % по-малък риск от получаване на тези заболявания в сравнение с тези, които посещават парна баня веднъж  седмично. [6]

Всички знаем за ползите за кожата и белите дробове, особено от солните парни бани, но вече посещавайки ги, ще знаем за още една тяхна полза.

 

 

Натрупване на желязо в организма

Докторите забелязали, че с напредване на възрастта се увеличава и нивото на желязо в организма.

Но какво би станало, ако тези нива бъдат занижени?

Екипът от учени експериментално променил диетата на червеите с високи нива на желязо, подлагайки ги на контролиран стрес чрез преместване в изолирана от желязо среда [7]. Резултатът е бил безспорен. Наблюдавало се увеличаване на продължителността на живота на всички преместени в изолираната среда червеи. Това не означава, разбира се, че трябва да изключим от храната си храни, съдържащи желязо, особено ако не искаме да ни диагностицират с анемия. Но все пак може всеки сам да прецени трябва ли да внимава с нивата на желязо в тялото си.

 

Витамин Д и връзката му с продължителността на живота

В интервюто си д-р Гордън Литгоу се задълбочава в тема, която според него е общоизвестна  в средите на учените и все така малко позната между обикновените хора. Темата за влиянието и необходимостта от Витамин Д за всеки жив организъм. Припомня ни как недостигът на Витамин Д води до забързан процес на възпаления. Свързва се също с висок риск от неврологични болести, парализа, заболявания на щитовидната жлеза и други.

Изследването на влиянието на витамин Д при червеите било малко по-трудно, поради средата, в която нормално живеят те. Хората произвеждаме витамина нормално в кожата си от UV лъчите, но при червеите не е така. Поради този факт, за целите на изследванията, към храната им е добавен Д3 (една от формите на вит. Д), който бозайниците нормално продуцират и в бъбреците, и в белите си дробове. Резултатите са впечатляващи и доказващи, че хормоналната форма на витамин Д3 изглежда контролира основните механизми на стареене и свързаните с тях болести. [8]

В изследване обаче е наблюдавано, че както твърде високите, така и твърде ниските нива на този витамин могат да провокират и предизвикат стареене. Единствено оптималната им концентрация забавя стареенето. Определянето на оптималните нива на концентрация на витамина лесно става чрез кръвни тестове. В наши дни те са евтини и целта им е проследяване на нивата на т.нар каркадиол (25 – хидровитамин Д).

След всичките си изследвания Д-р Гордън Литгоу ни препоръчва да се замислим за превантивни мерки. Важно е редовно  да се проследяват нивата на витамин Д. Изтъква още, че витамин Д е хормон, контролиращ изразяването на повече от 1000 гена, което според някои проучвания е около 5 % от целия геном. Така още веднъж набляга на това колко важен е всъщност вит. Д, за да бъде здрав и правилно развиващ се един организъм.

Д-р Ронда допълва картината, припомняйки друго проучване, в което се посочва, че при здрав организъм нормaлните нива на вид Д трябва да са между 40 и 60 нано грама на литър кръв. [9]

Самата д-р Ронда има собствено изследване за вит. Д и омега3 мастни киселини, където изследва значението им като регулатор на синтеза на серотонин. Именно нивата на серотонинa са смятани за ключови при овладяването на състояния като аутизъм, шизофрения и биполярно разстройство. Т.е. поддържането на оптимални нива на вит. Д не бива да бъде пропускано.

 

Помощ от природата

С напредване на възрастта устойчивостта към понасяне на стрес намалява. Но природата отново се е погрижила и за това. Доказателство е едно изследване свързано със сулфорфана[10]. Сулфорфанът (изотиоцианат, съдържащ се в голяма концентрация в кръстоцветните зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле) е предмет на редица изследвания. Те показват ползите му при борба с раковите клетки. При увеличен прием на броколи било наблюдавано увеличаване на нормалната продължителност на живот. Нещо повече – в комбинация броколи и стрес под формата на промяна на условията на средата и резултатът бил – още по-голям диапазон на увеличаване продължителността на живота.

Изследванията продължават и днес, но важни са заключенията, които сами можем да си направим, дори на този етап. В крайна сметка, броколите са една от суперхраните, които не трябва да изключваме от менюто си. Спа процедурите са много приятни и едновременно с това много полезни. А защо не и разходките ни на открито да не бъдат по-чести и по-дълги.  🙂

 

[1]  The genetics of Caenorhabditis elegans, by Sydney Brenner, Genetics, 1974;

[*] The Effect of Temperature and of egg-laying on the longevity of drosophila subobscura, by J.Maynard Smith, Department of Zoology, University Colleague London, 16 may 1958 ;

[2]   Widespread protein aggregation as an inherent part of aging in C.Elegans”, David, Della C., 2010

[3] Thermotolerance and extended life-span conferred by single-gene mutations and induces by thermal stress, Gordon J.Lithgow, 1995

[4] Heat Stress and Cardiovascular, Hormonal, and Heat Shock Proteins in Humans; Masaki Iguchi, PhD, Andrew E.Littmann, MA, Shuo-Hsiu Chang, PhD, Lydia A.Wester, BS; Jane S.Knipper, RN, Richard K. Shields, PhD; 2012

[5] Original Investigation: Association between sauna bathing and fatal cardicascular and all—cause mortality events, Tanjaniina Laukkanen, MSc; Hassan Khan, MD, PhD; Francesco Zaccardi, MD; Jari A.Laukkanen, MD, PhD.

[6] Sauna Bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer’s disease in middle-aged Finnish men. , Tanjaniina Laukkanen, Setor Kunutsor, Jussi Kauhanen, Jari Antero Laukkanen.

[7] Iron Promotes protein insolubility and aging in C.Elegans, by Ida M.Klang, Birgit Schilling, Dylan J. Sorensen, Alexandria K. Sahu, exc. , 2014 (16:47)

[8] Vitamin D Promotes Protein Homeostasis and Golgevity via the Stress Response Pathway Genes skn-1, ire-1, and xbp-1. ; by Karla A.Mark Kathleen J.Dumas, Dipa Bhaumik, Gordon J. Lithgow, exc.

[9] Meta-analysis of all-cause mortality according to serum 25-hydroxyvitamin D.

Garland CF1, Kim JJ, Mohr SB, Gorham ED, Grant WB, Giovannucci EL,

[10] Longevity in the red flour beetle Tribolium castaneum is enhased by broccoli and depends on nrf-2, jnk-1 and foxo-1 homologous genes Grünwald S1, Stellzig J, Adam IV, Weber K, Binger S, Boll M, Knorr E, Twyman RM, Vilcinskas A, Wenzel U.

Статията е базирана на интервюто на д-р Гордън Литгоу и д-р Линда Патрик. Линк към него:

 

Редактор на текста: Нетка Коева