<

Доставки

Доставки

Поръчаните стоки се доставят до всяка точка на България, на посочен от клиента адрес или до офис на Еконт Експрес. При финализиране на поръчката цената за доставка се изчислява автоматично от системата.

– Сумата за доставка, както и цената на продукта се заплащат чрез наложен платеж на куриерската фирма, която издава съответният разходен документ. Ако се нуждаете от фактура, моля индикирайте това в полето за допълнителни коментари, както и данните за нея.
– Поръчки направени до 15:00 се изпълняват на следващият работен ден за цялата страна.

Поръчките се обработват до 15:00 ч. от понеделник до петък. Поръчки след 15:00 ч. се обработват на следващия работен ден.

Приятно пазаруване в Андоново: Адресът на Здравето!

ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА

Право на рекламации и връщане на закупени стоки:

В случай че, клиентът желае да върне закупени стоки, може да се възползва от това право в 14 (четиринадесет) дневен срок от получаването им. Задължително условие е стоките да са в първоначалния търговски вид, без нарушена опаковка и без да са използвани, или отваряни. В този случай разходите по доставката са за сметка на клиента. При неизпълнение на тези условия, магазинът си запазва правото да не приеме върнатата стока и съответно да не изплати направените разходи при закупуването им от клиента.
Транспортните разходи са за сметка на Андоново само в случаите на нарушена цялостна опаковката, или транспортен дефект. След приемане на върнати стоки и прегледа им, стойността им се възстановяват на клиента по банкова сметка в 30 дневен срок.

На рекламация подлежи всяка стока, която не отговаря на поръчаната от клиента. Клиентът може да я откаже още при получаването. При несъотвествие, моля свържете се с нас по телефона. Ще проверим несъответствието по наименованието на продукта в заявката и наименованието на продукта, който сте получили. При потвърждаване на грешката ще заменим стоката, като доставката е за сметка на магазина.
В случай на производствен дефект, клиентът има право да се откаже от поръчката (в 14 дневен срок), или да поиска замяна, като разходите по доставката са за сметка на магазина. В момента на връщането на стоката се изготвят (в два еднообразни екземпляра) констативен протокол, в който се описва състоянието на стоката и нейната опаковка.

При подаване на рекламация потребителят задължително прилага и документите, на които се основава претенцията (касова бележка, бележка за наложен платеж или фактура) и попълнен формуляр за рекламация.

На рекламация не подлежат стоки, за които клиента е бил предварително предупреден за несъответствие, както и за стоки, за които не са спазени условията на експлоатация посочени на опаковката от производителя. Не могат да бъдат върнати артикули по индивидуална поръчка с размери, подадени от клиента, отговорността за подадените размери е на клиента.

Няма право на рекламация лице, което се явява трета страна при получаването на пратката и не е основния платец по нея. В случай на видим дефект или несъответствие на стоката, в момента на получаването, третата страна може да я откаже или да я вземе на своя отговорност. В случай че, приеме такава пратка и не предяви своите претенции пред куриера клиентът губи правото си на рекламация.