<

Как да хванем тен, а не рак?

Лято е – сезонът на високите температури и парещото слънце. Още щом наближи това време, масово посягаме към флаконите със слънцезащитни лосиони. Все пак  с години  сме убеждавани в ефикасността им. Но дали разполагаме с всички факти? И дали отново някой не ни подвежда в желанието си да оправдае бизнес интересите си? Днес ще споделим с вас своя анализ по тази тема.

 

Връзката между красотата и кожата

През вековете външният вид на кожата е бил неизменна част от добре поддържаната визия.

Например през 17-ти век в Англия актуална става бялата кожа. Идеята за нея превзема съзнанието на хората. Точно както в наши дни ни е обзел стремежът към слънчев загар. Жените в миналото са избелвали лицето и тялото си със смес от олово и оцет, за да направят кожата си по-бяла. А днес всички търсим начини за по-бързо почерняване.

По всичко личи, че видът на кожата е активен участник и постоянен фактор за привлекателност в променящите се стандарти за красота.

Дали постигането на слънчев загар е следствие само от употребата на козметични продукти? Или по-скоро е породен от воденето на здравословен начин на живот?

Ще видим какво казват дерматолозите по въпроса. Ще разгледаме и доказани изследвания в областта. И чрез тях ще достигнем до истината за това какво място заемат слънцезащитните продукти при получаването на тен.

 

Съветите на дерматолозите

Без значение дали ще посетите дерматолога си днес, след шест месеца или след една година, това, което ще научите от него за слънцезащитните продукти и летния загар,  остава едно и също. Такава е практиката в продължение на години. Ще ви бъде обяснено как слънцезащитата е важна част от предпазването на кожата от изгаряне; как с използването на слънцезащитни мазила вие се предпазвате от рак на кожата и т.н. Накратко посланието на всички дерматолози и  рекламни кампании гласи: колкото повече се мажете със слънцезащитни продукти, толкова по-дълго можете да се стоите на слънце.

Доколко обаче този продължителен престой под слънчевите лъчи е здравословен – предстои да научим до края на тази статия.

По-интересен остава въпросът „Защо дерматолозите винаги съветват едно и също?“.

По пътя на логиката би трябвало да съществуват и други гледни точки. Например нови, актуални изследвания за влиянието на слънчевите лъчи върху кожата и обновена информация за заболяването от меланома. Оказва се, че наистина има и такива проучвания. А някой от Вас чувал ли е за тях от своя дерматолог?

 

Има ли връзка между дерматолозите и слънцезащитната индустрия?

За да получим отговори на горе поставените въпроси, ще се разровим из фактите от недалечното минало.
Годината е 1928-а, когато за първи път из обществеността се разнася новината за първите слънцезащитни продукти. С каква цел са създадени?

Масово хората започнали да се оплакват от изгаряне на кожата вследствие продължителния им престой под слънчевите лъчи. Неразумно, но факт – вместо да получат красив летен загар постепенно, те прекарвали на слънце много повече часове и това зачестило случаите на слънчево изгаряне.

Първите слънцезащитни кремове са създадени с идеята да удължат престоя на плажуващите под жежкото слънце, без той да доведе до неприятните симптоми при слънчево изгаряне. Накратко – дай на хората каквото искат и ти, и те ще са доволни. Така се зародила слънцезащитната индустрия.

Няколко години след създаването на слънцезащитните продукти, в съзнанието на хората започнала да се насажда идеята, че въпросните мазила предпазват и от рак на кожата. Научни доказателства за тази връзка до днес не съществуват.

Логично е, след като няма открити доказателства за връзката между слънцезащитата и меланома, да се спре със спекулацията. Но слънцезащитната индустрия прави точно обратното.

Въпреки взетите мерки и използването на слънцезащитни мазила, продължил да се отчита ръст в заболяването от рак на кожата. И то само няколко години след зараждането на слънцезащитната индустрия. Тенденцията е актуална и днес – с нарастване от 3.7% годишно сред бялата раса и с 2% в световен мащаб, сред всички раси – по данни на International Journal of Cancer.

Това ни отвежда до още по-любопитни разкрития, свързани със Skin Cancer Foundation [SCF] (Фондацията за борба с рак на кожата).

Със създаването на слънцезащитните продукти и увеличаването ръста на диагностицираните с меланома (най-тежката форма рак на кожата) е нормално е да се основат фондации, които да се борят с рака на кожата и да информират хората, подобно на Skin Cancer Foundation (SCF). Дотук добре. Но за какви съвети точно става въпрос – разбираме от сайта на SCF.

Отваряме една от статиите на фондацията – „Ask the Expert: Sunscreen and Acne” . В нея се разказва за проблемите с акнето. Но, въпреки засегнатите проблеми, авторите на статията настояват, че слънцезащитните продукти трябва да продължат да се използват. Попадаме и на информация за старческите петна по ръцете и как да ги предотвратите със слънцезащитни мазила!

В статията от SCF говорят за слънцезащита, рак на кожата и старчески петна по ръцете. Общото между слънцезащитата и старческите петна, според фондацията е, че кремовете против изгаряне от слънцето предпазват от стареене на кожата. Любопитни сме да узнаем кога ще се разпространи и информация, че слънцезащитните кремове не само предпазват, но и лекуват рака на кожата.

Да се върнем в реалността. Защо ви загатваме за този факт от статията на SCF?

Целта ни е да изтъкнем несъстоятелността на доводите, използвани от фондацията, с цел да популяризират слънцезащитните продукти.

Истината за появата на старческите петна по ръцете всъщност е съвсем друга – дължи се на окисляване на клетките в тялото, за което говори и д-р Майкъл Грегър в „Beauty is More than Skin Deep”.  Прочетете и статията ни „Да преборим стареенето: Наука срещу природа”.

Със същата лекота, с която SCF съветват да се използват слънцезащитни мазила, за да се преборите с появата на старчески петна, днес те отхвърлят и едно oт първите открития от 1998г., което изтъква липсата на връзка между мазилата против изгаряне и меланома. Става въпрос за изказването на епидемиолога Мериан Беруик [8], направено по време на среща на American Association for the Advancement of Science. В него тя твърди, че слънцезащитните мазила не осигуряват протекция от заболяването рак на кожата.

Тогава срещу думите ѝ се нахвърлят American Academy of Dermatology (AAD), Skin Cancer Foundation (SCF) и American Cancer Society, които обявяват твърденията ѝ за подвеждащи общността. От SCF заявяват, че „слънцезащитните продукти трябва да продължат да бъдат неразделна част от всеобхватната програма, бореща се с рака на кожата.”

Изглежда SCF и другите подобни на нея организации няма да паднат по гръб и да признаят, че продуктите против слънчево изгаряне не предпазват от рак на кожата. В противен случай цялата индустрия, изграждана с години, би се сринала. Вместо това фондациите продължават да изтъкват все по-нови и нови ползи от слънцезащитната козметика като стимулират употребата им и продължителния престой под слънчевите лъчи.

Но каква е ползата на Skin Cancer Foundation и останалите като нея организации, борещи се с рака на кожата, да защитават производителите на слънцезащитни продукти?

Истината е, че всички те са много тясно обвързани помежду си. Например дерматолозите получават информацията, която им е нужна, от установени фондации като SCF. А Фондацията за борба с рака на кожата е тясно свързана със слънцезащитната индустрия и бива подкрепяна и зависима от нея.

В този ред на мисли – на кого да вярваме?

Като за начало, най-добре би било да се запознаем малко по-подробно със същността на слънцезащитните продукти. Това налага сами да проверяваме състава на използваните мазила. Причината е, че всички съставки от мазилата, които използваме за лечение или превенция, попадат в кръвта ни чрез кожата. Веднъж попаднали там, достигат и до всички наши органи и системи. А това би трябвало да ни кара винаги да проверяваме състава на използваните продукти. Така, както го правим и за хранителните продукти, които на финала се оказват в абсолютно същата система и същите органи.

Но наистина ли слънцезащитните кремове са толкова безвредни, за колкото ги представят? И оправдава ли се тяхната ефикасност и необходимост изобщо?

 

Какво показват научните изследвания по темата?

Оставяме за малко изказванията на дерматолозите и SCF на заден план, за да погледнем фактите, които ни предлагат научните изследвания по отношение получаването на слънчевия загар и употребата на слънцезащитни продукти.

В научния труд „Skin Cancer as a Major Public Health Problem” [1] ще прочетете, че през последните три десетилетия повече хора са заболели от рак на кожата, отколкото от всеки друг вид рак.

Според проучване, проведено в Минесота сред млади доброволци [2], въпреки „предпазните мерки” и използването на слънцезащитни продукти, процентът на заболели от меланома ежегодно нараства с приблизително 4%. Къде е логиката тук?!

Съвсем отделен е въпросът, че липсата на витамин D, който се синтезира от тялото ни именно чрез излагане на слънце, води до увеличаване на риска от заболяване от всички видове рак [7].

Остава големият въпрос – „Как така хем всички използваме „невероятно ефикасните“ слънцезащитните продукти, хем страдаме от рак на кожата все повече и повече?!“.

От научния труд „The risks and benefits of sun exposure 2016” [3] научаваме някои интересни факти. Ще ги разгърнем в следващите редове, за да хвърлят светлина върху проблема.

Първите научни сведения, които доказват, че слънчевата светлина е полезна и лекува рахит, са от 1919 година [4]. След това няколко проучвания от 1924 година откриват неактивен липид в храната и кожата, който се активизира под влияние на UV светлината и се превръща в антирахично вещество. През 1931 година този липид бива наречен Витамин D и ползите от него започват да излизат на бял свят.

След създаването на слънцезащитните продукти и основаването на цяла индустрия, ползите от набавянето на витамин D и излагането на слънце постепенно биват заменени от гръмки изказвания на известни медицински лица и органите за обществено здравеопазване. Те ни запознават с опасността от слънчевите лъчи, предизвикващи меланома, както и с необходимостта от използването на слънцезащитни кремове. И така до наши дни, където всички знаем колко е опасно да стоим незащитени на слънце.

Според Д-р Мариан Беруик (за която споменахме покрай дебата ѝ със SCF) и нейният 30-годишен опит в изследване на меланома – излагането на слънце е здравословно. Това, което увеличава риска от заболяване от рак на кожата, е неправилното излагане на слънце. В интервюто си „Three questions for skin cancer investigator Dr. Marianne Berwick” [5] д-р Беруик казва, че нередовното излагане на слънце не позволява кожата ни да се адаптира към вредните UV лъчи. По-този начин шансът да заболеете от меланома се увеличава в пъти. Като пример тя посочва прекарването 5 дни в седмицата на слънце и изолирането от него през останалите 2 дни, което е нездравословно. В подкрепа на нейните твърдения попадаме и на едно проучване на Vuong K, McGeechan K, Armstrong BK, AMFS Investigators., GEM Investigators., Cust AE Int J Cancer. 2014 Jun 1 [3.1], което разкрива как работниците на открито всъщност са много по-защитени от рак на кожата, в сравнение с хората, работещи в офиси. Защо?

Отговор откриваме в научния труд на Institute of Medicine Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D, Chapter 3. National Academies Press [3.2], където подробно е обяснено за естествените защитни механизми на тялото ни срещу вредните слънчеви лъчи. Това естествено се обвързва и с нуждата да се излагаме на слънце, без обаче да допускаме слънчеви изгаряния.

 

 Естествените защитни механизми на човешкия организъм и как работят те

Покрай всички рекламни кампании и информация предоставяна ни от фондации като SCF, сме наясно с това, че UVB лъчите увреждат нашето ДНК, вследствие на което клетките мутират и заболяваме от меланома. Знаете ли обаче, че тялото ни има своите начини да поправи увреденото ДНК посредством клетъчен цикъл и инхибитори на растежа, намалена пролиферация, повишена чувствителност към апоптоза, повишаване на клетъчната диференциация и противовъзпалителни ефекти?

Ако нищо не разбрахте, не се притеснявайте. По-важното е, че за задействането на голяма част от всички тези възобновителни процеси, тялото ни се нуждае от Витамин D.

Как обаче организмът да произвежда витамин D, без да се излагаме на слънце? Отговорът е – никак. И именно затова продължаваме с научните доказателства, които показват, че ракът на кожата не е породен от излагането на слънце.

 

 

Меланома и слънцезащитните продукти

Връщаме се отново на темата за слънцезащитната индустрия. Дотук разбрахме, че тя не осигурява защита срещу меланома, а единствено по-продължителен престой под слънчевите лъчи. Както е известно, продължителното излагане на слънце дори със слънцезащитен крем води до слънчево изгаряне. Поредицата от слънчеви изгаряния пък създават благоприятни условия за развитието на рак на кожата.

Според изследването „Meta-analysis of risk factors for cutaneous melanoma: II. Sun exposure.” на Gandini S, Sera F, Cattaruzza MS, Pasquini P, Picconi O, Boyle P, Melchi CF [3.3] – докато само по себе си излагането на слънце редуцира риска от меланома, то достигането до слънчево изгаряне удвоява шанса за поява рак на кожата. [прочетете това изречение отново]

По данни на Д-р Беруик най-уязвимите зони, по които се появява коварното заболяване, са гърба и врата. Но не са рядкост случаите, в които меланомът атакува области от тялото, неизлагани досега на слънце, като пространството между пръстите, стъпалата, гениталиите [5.1] и др.

Подобни примери за несъответствие между защитните функции на слънцезащитните продукти и реалността откриваме и в ежедневието. Със сигурност поне веднъж сте попадали на информация за човек, който винаги е бил изключително внимателен и е избягвал слънчевите лъчи, а впоследствие заболява от меланом.

С оглед на фактите и научните доказателства, нормално е да се запитаме – тогава кой е истинският виновник за появата на рак на кожата?

Според изследването „Melanoma and genetics. Nelson AA, Tsao H” [3.4] механизмът, по който действа ракът на кожата, все още е неизвестен Но има предпоставки, според които се смята, че заболяването се дължи на индивидуалните генетични заложби на всеки човек. Отключването му може да бъде породено от поредица слънчеви изгаряния, но и както вече разбрахме, меланомът може да се зароди в зони без досег до слънцето. Изглежда всичко опира до здравословното състояние на организма и колко податлив е той на заболявания.

Но нищо не е въпрос на късмет и за всичко си има научно обосновано становище.

Например, слънчевите изгаряния се равняват на редки случаи на клетъчно делене и последваща уязвимост към мутации. Предпазването от слънчево изгаряне и съответно от развитието на меланом произтича от фотоприспособяването, за което говори и д-р Беруик. От рак на кожата можете да се предпазите и чрез производството на високи нива витамин D (припомнете си естествените защитни механизми на организма).

Изводите: Увеличете производството на витамин D в тялото чрез умерено излагане на слънце и по-здравословен начин на живот, за да се радвате на ползите от него. А ползите са както за нервната ви система, така и за външния ви вид под формата на слънчев загар.

Къде обаче остава ролята на слънцезащитните продукти?

Всъщност слънцезащитните продукти също имат своя принос за развитието на меланома. Ако това ви изненадва, нека погледнем основните доказателства за това твърдение.

 

Какъв им е проблемът на слънцезащитните продукти?

 1. Слънцезащитните продукти блокират производството на Витамин D

В статия за Витамин D, публикувана от National Institutes of Health [6], ясно се очертава блокиращото действие на мазилата върху неговото производство. Но никъде по етикетите на слънцезащитните продукти не пише, че те всъщност причиняват недостиг на ценния витамин.

Недостигът на Витамин D от своя страна води до много по-сериозни проблеми.

В опити да се предпазим от рак на кожата, всъщност даваме зелена светлина за развитието на много повече видове рак, от които производството на витамин D ни защитава.

Производството на този здравословен мастноразтворим витамин се свързва с понижаване риска от рак на гърдата, рак на панкреаса, рак на простатата и рак на яйчниците. Пренаситените с химикали слънцезащитни мазила и блокираното от тях синтезиране на витамин D водят до редица други болести и проблеми, като паркинсон, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и т.н. Слънцезащитните продукти съдържат вредни химични елементи.

 1. Слънцезащитните продукти съдържат вредни химични елементи

  Повечето слънцезащитни продукти съдържат вредни химикали, които поглъщат UV светлината. За съжаление повечето от тези вещества са канцерогенни, което доказано означава, че те причиняват рак.

Най-често използваният химикал в кремовете против слънчево изгаряне е PABA (Podimate – 0). На тъмно той е безвреден, но изложен на светлина химикалът атакува ДНК в клетките и те мутират.

Няма как да не отбележим и една друга характеристика на слънцезащитните кремове – имитиране действието на естроген в организма. Ако това не ви безпокои, то навярно не сте запознати с естроген зависимите заболявания и т.нар. естрогенно доминиране.

 1. Естроген и естроген зависимите заболявания:

Биологично доказано е, че и при двата пола се срещат хормоните естроген (женски полов хормон) и тестостерон (мъжки полов хормон), но в различни количества. Всяко нарушение в установения баланс води до нежелани реакции в организма.

Все по-често се срещат случаи на заболявания в различните краища по света, причинени от естрогенно доминиране. Сред тях са: фиброидни тумори на матката, RR-позитивен рак на гърдата, рак на маточното тяло и яйчниците. Повишените нива на естроген в организма водят до различни изменения и заболявания както при жените, така и при мъжете.

Според швейцарско проучване от 2011 година, публикувано в Environmental Health Perspectives, в слънцезащитните кремове се срещат поне 5 продукта, които имитират действието на естроген в организма и нарушават баланса:

 • Octil-dimethyl – PABA (OD-PABA)
  • Benzophenone (Bp-3)
  • Homosalate (HMS)
  • Octyl-methoxycinnamate (OMC)
  • 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC)

 

След тези шокиращи разкрития съвсем нормално е да се запитаме как тогава да защитаваме кожата си от вредните слънчеви лъчи?

 

 Естествената защита на кожата и ползата от растителните масла

Отговори откриваме не където и да е, а в самите нас и устройството на човешкия организъм.

Вече споменахме за естествените защитни механизми на тялото ни срещу вредните лъчи на слънцето. Именно един от тях е и производството на меланин. При излагане на слънце кожата произвежда меланин и почернява. Тенът, който придобиваме, следователно бива и естествената ни защита срещу слънчевото изгаряне.

При умерен и периодичен престой под слънчевите лъчи кожата достига един естествен максимум на почерняване и това не позволява тя да изгори. За разлика от прекомерно излагане на слънце, когато кожата ни няма време да почернее, а най-често се зачервява и изгаря. Именно затова е важно добиването на тен да става постепенно и умерено, а не рязко.

Тези факти, разбира се, са в разрез с изказванията на слънцезащитните марки, за които с нанасянето на слънцезащитен крем престоят на слънце може да бъде неограничен. Неслучайно обаче е казано, че „дозата прави отровата” и нищо прекалено не е полезно, без значение предпазните мерки.

Да не забравяме също, че при умерен престой под слънчевите лъчи производството на витамин D в организма ни се увеличава и това автоматично задейства естествените защитни механизми на тялото ни, за да редуцира риска от рак на кожата.

 

Как да подсилите естествената защита на организма си?

В следващите изречения ще научите как да увеличите производството на меланин, който е естествената защитна преграда на кожата срещу слънчевите изгаряния. За целта действате „отвътре-навън”.

В случай, че страдате от недостиг на витамини и минерали, кожата ви ще бъде суха и бяла. С приема на витамини С и Е ще спомогнете за цялостното подобряване на състоянието на кожата ви. През месеците, когато не може да се радвате на слънчевите лъчи, си набавяйте витамин D като добавка, за да стимулирате производството на меланин. Не забравяйте и за Омега-3 мастните киселини. В този случай най-добрият източник за това, който бихме препоръчали, са чистите добавки на базата на растителните източници като Крил и микро водораслите.

Що се отнася до растителните масла – те са препоръчителни за употреба, докато сте изложени под слънчевите лъчи. Всяко растително масло (кокосово, какаово и други) хидратира кожата ви, забавя стареенето ѝ и я подхранва. Всичко останало относно здравословното ви състояние и добиването на летен загар бихте могли да оставите на естествените процеси в тялото си.

Едно от изследванията – „Melanoma and genetics. Nelson AA, Tsao H” [3.4] , с което ви запознахме във връзка с причините за появата на меланом, гласи, че заложбите за рак на кожата са в самите нас. За да не ги отключим, бихме могли да прибегнем до малко по-здравословен начин на живот. Например до стимулирането производството на меланин, Витамин D, приемът на храни и напитки, които ще подсилят имунната ни система и цялостното здравословно състояние на организма.

Именно силният и подхранен организъм може сам да изгради ефективна защита срещу вредните слънчевите лъчи и да извлече ползите от излагането на слънце – както е било години наред, преди създаването на слънцезащитната индустрия. Слънцезащитните продукти всъщност не са наистина необходими, тъй като нито спомагат за добиването на тен (производството на меланин), нито ни защитават от вредните слънчеви лъчи и от меланома. Напротив – препълненият им с вредни вещества състав допълнително уврежда и кожата, и цялостното състояние на организма.

Нека бъдем здрави и красиви по естествен път.

 

Източници:
[1] Skin Cancer as a Major Public Health Problem

[2] Increasing Incidence of Melanoma Among Young Adults: An Epidemiological Study in Olmsted County, Minnesota

[3] „The risks and benefits of sun exposure 2016”

[4] Huldshinsky K. Heilung von rachitis durch kunstlich hohen-sonne. Deut Med Wochenscher 1919; 45:712-3;

[5] „Three questions for skin cancer investigator Dr. Marianne Berwick”

[6] National Institutes of Health

[7] Vitamin D Deficiency and all cancer

[8] Sunscreens may not protect users from developing the deadly skin cancer, melanoma – reports Dr. Marianne Berwick, an epidemiologist at Memorial Sloan-Kettering Cancer Center – New York, February 17, 1998