<

Малко известни ползи от природното лекарство куркума

В предни публикации неведнъж сме наблягали на това, че здравословното състояние е силно зависимо от различни фактори, част от начина ни на живот. Днес отново ще поставим фокус върху това как да останете здрави, този път с помощта на растението куркума.

Ще разгледаме още:

 •  малко известни ползи от консумацията на куркума
 •  каква е ролята на веществото куркумин
 •  има ли противопоказания приема на куркумин
 •  как да подсилите своята имунна система с куркума и мед

 

 

turmericРастението с индийски корени „Curcuma longa”,  наричано още Турмерик, е една от най-популярните подправки из цял свят. Със сигурност при търсенето на рецепти с Куркума сте попадали на определения за нея, като „суперхрана”, „здравословна подправка”, и други.  И макар всичко това да е вярно –  в следващите изречения ще разгледаме куркумата като природно лекарство. Ще разберете  какви са били приложенията ѝ в миналото и как да я консумирате днес, за да бъдете здрави. Ще научите още кои са вещества, които я превръщат в ефективно средство за борба със заболяването Остеоартрит. И за да отговорим най-изчерпателно на всички поставени въпроси, първо ще се спрем върху следните…

 

Малко известни ползи от консумацията на куркума

 

Зародено в Югозападните части на Азия,  растението Турмерик е било едно от най-известните лечебни билки в миналото.  Под формата си на лекарство, куркумата се е използвала най-вече като противовъзпалително средство. Но успешно се е справяла и с:

 • кръвоизливи;
 • жълтеница;
 • колики;
 • менструални болки;
 • зъбобол;
 • натъртвания и други.

В наши дни подправката е по-популярна заради своя пиперлив вкус, отколкото заради лечебните си свойства. Въпреки това не бива да изключваме и ползите за здравето, който ни предоставя редовната ѝ консумация. Част от тях дължим на богатия ѝ, на витамини и минерали, състав.

 

Куркумата доставя на организма 26% от дневната доза манган и 16% от необходимия прием на желязо.
Тя е богат източник на фибри и витамините C, B, В2, В3, В6 и К. Същевременно обогатява организма с калий и магнезий.

 

Както е известно, веществата като манган и желязо са от изключителна важност за  извършването на някои процеси в тялото.
Манганът, макар и в малки количества, спомага за изграждането на съединителна тъкан, подсилва костите, необходим е още и за нормалната функция на главния мозък и нервната система.

Желязото пък играе важна роля в разнасянето на кислорода из организма и спомага за правилното функциониране на имунната система. Липсата му води до различни заболявания, все по-често срещани в наши дни (например анемия). Недостигът на желязо може да бъде породен от често даряване на кръв, прекомерен менструален кръвоизлив (едно от приложенията на куркумата в миналото), също се забелязва и при хората, приемащи лекарства, които пречат усвояването на желязо.

Накратко, разгръщайки съвсем малка част от състава на куркумата – разбираме, че ежедневният ѝ прием  възвръща нормалната функция на жизненоважни процеси в организма. Това обаче не е всичко, с което турмерикът може да ви помогне.  Една от малко известните ползи на растението Куркума е свързана с противодействието ѝ при заболяването Остеоартрит.

 

 

Заболяването Остеоартрит и връзката му с куркумата

 

Вероятно се питате как ежедневният прием на куркума би могъл да повлияе ползотворно при едно сериозно заболяване каквото е артрита. Е, отново се пренасяме в миналото, където едно от приложенията на растението е било именно за лечение на възпаления.

osteoarthritis patientsОстеоартритът, познат още като дегеративна ставна болест, е именно това – възпаление на ставите. Макар често из учебниците заболяването да се описва, като „изхабяване на ставите”, всъщност не е точно така.

Артритът не е просто износване на ставите, а активно ставно заболяване с възпалителен компонент. [1]

 

Научно обяснено възпалението в ставите представлява завишено производство на възпалителни простагландини. Доказателство, за което са взети и изследвани тъканни проби от колената на хора, болни  от артрит.

По-простичко казано – простагландинът, от групата на липидите, отговаря за отпускането и свиването на гладката мускулатура. По този начин оказва влияние и на кръвното налягане. За съжаление, ролята му в никакъв случай не може да се опише като позитивна, тъй като простагландините участват и в развитието на възпалителни процеси.

След като установихме виновниците за появата на заболяването остеоартрит – няма как да не се запитаме – има ли някакъв начин, по който да противодействаме?

От едно изследване, направено през 2012 година, научаваме, че тайната е в оптималното хранене и извършването на физически упражнения [2]. Китайско проучване, описано в изследването, разкрива по-подробно какво представлява т.нар оптимално хранене. Проучването се фокусира върху приема на провъзпалителни и не-възпалителни храни. С други думи ни показва какво трябва да консумираме, за да противодействаме на възпалението в ставите.

greenПровъзпалителните храни – тези, които спомагат за образуването на възпалителни процеси в тялото, са:

 • месо;
 • мляко;
 • мазнини;
 • бърза храна/ junk food.

Разбира се става дума за тяхната прекомерна консумация и за здравословните последици от нея. При нарушаване на баланса, т.е повишена консумация на гореизброените храни и намалена такава на не-възпалителните храни

 • зърнени храни;
 • зеленчуци;
 • плодове;
 • бобени култури;
 • грах;
 • леща;
 • нахут.

– в организма настъпва дисбаланс. Вследствие на това нарушение се появяват заболявания като артрита.

Причината растителните храни да са толкова полезни е факта, че в растенията се съдържат фитонутриенти [3], които намаляват разрушаването на ставния хрущял. Те  работят срещу възпалението, борят се за запазване живота на клетките и премахват оксидативния стрес. Можете да научите повече за последиците от оксидативния стрес от нашата публикация “Да преборим стареенето: наука срещу природа”

Добре, но къде остава ролята на растението куркума? Дотук установихме единствено, че куркумата се свързва с Остеоартрита чрез своите противовъзпалителните свойства. Всъщност обаче подправката дължи голяма част от лечебните си свойства на веществото куркумин, което се извлича от корените ѝ.

 

Ролята на веществото куркумин при Остеоартрит

И макар куркумата да помага при много и различни заболявания, сред които са:

 • лош холестерол;
 • възпалени венци;
 • Алцхаймер;
 • рани и изгаряния;
 • детоксикира черния дроб;
 • действа благоприятно при левкимия;
 • подпомага работата на щитовидната жлеза;
 • действа ползотворно при депресия;
 • лекува остеоартрит и много други.

В действителност  веществото куркумин е основната съставка, която превръща подправката в лечебна. Преди да разгледаме по-обстойно по какъв начин куркуминът забавя възпалението в ставите – нека видим какво казват фактите:

Плашеща статистика от проучването “ Epidemiology of osteoarthritis” [4] сочи, че все повече млади хора са предразположени към възпаление на ставите. В тази връзка, osteoarthritisкогато става въпрос за остеоартрит, колко от вас прибягват до алтернативни начини на лечение?

В ежедневието хората не разчитат на оптимално хранене за разрешение на проблема. Вместо това те приемат различни лекарства, известни със своите странични ефекти, при продължителен прием. Сред тях са:

 • нестероидни противовъзпалителни средства;
 • аспирин;
 • напроксен (Aleve, Naprosyn);
 • или ибупрофен (Motrin);

Резултатите в действителност не са толкова обнадеждаващи, колкото би трябвало. И това се явява една добра причина да се вгледаме в ползите  от вече споменатия куркумин, който притежава:

 • антитуморни,
 • антиоксидантни,
 • антиамилоидни;
 • и противовъзпалителни свойства

Именно те го превръщат в незаменимо средство при борбата с възпалението на ставите.

Най-големият виновник за възпалителните процеси в ставите обаче се явява прекомерната консумация на вредни храни. Именно тя води и до един добре познат феномен – наднормено тегло. При него не само ставите се натоварват, но в тях се появяват и мастни тъкани. Въпросните мастни тъкани  биват източник на възпалителни химични вещества, които спомагат деградацията на хрущяла и заболяването Остеоартрит. [5]

Ако и вие страдате от наднормално тегло и напрежение в ставите, единственото, което можете да направите е да увеличите  приема на куркума.  Следователно и на куркумин, който доказано намаля образуването на мазнини в ставите [6] и ви помага да се отървете от вредните химикали и възпалението.

Още едно изследваtreatmentне – “Efficacy and safety of Meriva®” [7] – показва ефектът от куркумин върху пациенти, страдащи от леко до умерено състояние Остеоартрит.

Участващите са разделени на две групи. Едната група е третирана с най-добрите медицински средства, а другата с добавка от куркумин. Резултатите не закъсняват.

Пациентите, третирани с куркумин, показали значително подобрение и можели да удвоят разстоянието, което изминават на ден. Освен това те намалили приема на лекарства и съответно страничните ефекти от тях.

Относно страничните ефекти на лекарствата за Остеоартрит, които се проявяват –  най-честите биват:

 • раздразнение на лигавицата на стомашно-чревния тракт;
 • появата на язва.

Списъкът с “бонуси”, които придружават лечението с фармацефтични средства обаче не свършва дотук. За останалите неприятни последици от редовния прием на лекарства, научаваме от “Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts in patients with knee osteoarthritis.” [8]

В това проучване са изследвани около 100-ма пациенти, диагностицирани с артит на коленете. Те биват разделени отново на две групи. В продължение на 6 седмици първата група приема противовъзпалителни средства като Ибупрофен (800 mg дневно), а втората – концентриран екстракт от куркума.

Хората, приемащи екстракт от куркума, т.е куркумин – са се справили също толкова добре с преодоляването на симптомите, колкото и тези, лекувани с ибупрофен.

И въпреки, че ибупрофенът се справя добре при лекуването на остеоартрит, той може да доведе до появата:

 • язва;
 • замаяност;
 • кървене/перфориране на стомаха и червата и други.

Това също бива отчетено по време на изследванията.

Изглежда приемът на екстрак от куркума – куркумин има също толкова благоприятен ефект при артрит, колкото и някои фармакологични средства. Разликата е в това, че куркумата не причинява странични ефекти. И тук е важно да  отбележим, че приемът ѝ не е подходящ за всеки.

 

Противопоказания за консумация на куркума и куркумин

 

Препоръчително е хора, страдащи от: turmeeerric

 • обструкция на жлъчните пътища;
 • подагра
 • алергия към куркума,

да не прекаляват с консумацията на куркума. Важно е да се има предвид, че при прекалена употреба на куркумин може да предизвикате камъни в бъбреците. Усвояването на това естествено лекарство е индивидуално за всеки. Затова най-добре, ако подозирате, че може да имате алергия към подправката – предварително се консултирайте с медицинско лице.

Наред с противовъзпалителните свойства на куркумата, за които говорихме досега – подправката се слави и като мощен антиоксидант. В тази връзка, ви предлагаме да разберете…

 

Как да подсилите своята имунна система с куркума и мед

 

Преди обаче да ви разкажем малко повече за полезната комбинация, нека кажем:

Няколко думи за антиоксидантите 

Антиокасидантите се обвързват с това, че противодействат на свободните радикали  в организма. Те премахват оксидативния стрес и влияят ползотворно на кожата и организма ви. Повече за ролята им може да прочетете от една предходна наша публикация – „Антиоксидантите – рецепта за дълголетие”.

Но да се върнем на куркумата, която също  бива ефективен антиоксидант и подсилва имунната система.

Учени от Медицинския център към университета “Лойола”, Чикаго, са установили, че именно храните, които съдържат в състава си куркума, могат да намалят риска от левкемия при децата. Подправката осигурява защита срещу канцерогенното замърсяване на околната среда, което е още една предпоставка да я включите в менюто си.

В този ред на мисли,  ако се интересувате от рецепти с куркума – със сигурност ще попаднете на доста интересни комбинации. Една от тях, която ви предлагаме да изпробвате, е  мед с куркума.

 

Ползи от консумацията на мед

Безспорно медът е лек за много болести и мощен, естествен имуностимулатор. Сред доказаните ползи от неговата консумация биват:

 • сваляне на излишните килограми;
 • регулиране на холестерола;
 • изчистване на кожата;
 • подобряване сърдечното здраве;
 • подобряване на паметта;
 • подобряване здравословния съn;
 • лек при стомашни проблеми;
 • благоприятно действие върху нервната система и други.

honeyМоже би сте чували и за т.нар. Медолечение, още познато като Апитерапия (лечение с мед и пчелни продукти).  Със сигурност нямаше да съществува, ако ползите от похапването на мед не бяха редица.

Подобно на куркумата, медът е известен със своите противовъзпалителни и противомикробни свойства. Мед може да консумирате дори и когато не сте болни, защото той укрепва цялостното състояние на организма ви. Само няколко дни  редовен  прием, бихте могли да се убедите oт ползите.

Любопитен е още фактът, че медът се усвоява изключително лесно от организма. Сходната му структура с тази на кръвта позволява пълноценното  абсорбиране без натоварване на различните системи в тялото.

Изводът е, че колкото по-натурално и по естествен начин подсилвате тялото и имунната си система, толкова повече и по-големи ползи ще имате. Представете си сега какъв би бил ефектът от комбинацията между мед и куркума?

Бързаме да ви съобщим, че не е необходимо да се втурвате към най-близкия магазин, за да приготвите тази консистенция. Природният лек Мед с куркума вече е факт и можете да го откриете тук под формата на “Златен мед”.

Освен основните съставки обаче, които са мед и куркума (в комбинация удвояващи ползите за здравето ви) – този Златен мед е обогатен още с кокосов крем и черен пиперКокосовият крем е прибавен за по-добър вкус, подобно на меда, който освен за обогатяване ползите от продукта, се използва и за консервация на сместа. Черният пипер е прибавен с цел по-добро усвояване на куркумата.

За съставките черен пипер и куркума всъщност може да се говори много. Те са по-известни като т.нар. „животоспасяваща комбинация”.

“Съчетанието между двете подправки оказва ползотворно влияние при лечението на заболяването рак на гърдата и като цяло в комбинация имат анти-раково действие.”, твърдят учени от университета в Мичиган.

От друга страна, растението куркума, за разлика от меда – се абсорбира много слабо от организма. Черният пипер засилва и подобрява усвояването, така че куркумата да прояви своите лечебни свойства.

И ако все още не сте достатъчно убедени, че здравето ви е обвързано с начина на живот, който водите…  – то непременно се  сдобийте  със Златния мед с куркума, за да усетите разликата.

Източници:

[1] F. Berenbaum. Osteoarthritis as an inflammatory disease (osteoarthritis is not osteoarthrosis!). Osteoarthr. Cartil. 2013 21(1):16 – 21.

[2] E. Dean, R. G. Hansen. Prescribing optimal nutrition and physical activity as first-line interventions for best practice management of chronic low-grade inflammation associated with osteoarthritis: Evidence synthesis. Arthritis. 2012 2012:560634.

[3] C.-L. Shen, B. J. Smith, D.-F. Lo, M.-C. Chyu, D. M. Dunn, C.-H. Chen, I.-S. Kwun. Dietary polyphenols and mechanisms of osteoarthritis. J. Nutr. Biochem. 2012 23(11):1367 – 137.

[4] T. Neogi, Y. Zhang. Epidemiology of osteoarthritis. Rheum. Dis. Clin. North Am. 2013 39(1):1 – 19.

[5] R. I. Issa, T. M. Griffin. Pathobiology of obesity and osteoarthritis: Integrating biomechanics and inflammation. Pathobiol Aging Age Relat Dis. 2012 2:1-21.

[6] P. G. Bradford. Curcumin and obesity. Biofactors 2013 39(1):78 – 87.

[7] G. Belcaro, M. R. Cesarone, M. Dugall, L. Pellegrini, A. Ledda, M. G. Grossi, S. Togni, G. Appendino. Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 15(4):337 – 344.

[8] V. Kuptniratsaikul, S. Thanakhumtorn, P. Chinswangwatanakul, L. Wattanamongkonsil, V. Thamlikitkul. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts in patients with knee osteoarthritis. J Altern Complement Med. 2009 15(8):891 – 897.